Min lilla verkstad

Polymer lera är en slags modellera baserad på PVC. Den är mjuk och formbar och härdas i vanlig ugn på låg värme under kort tid. I Sverige används leran mest som en modellera för små figurer men är tämligen okänd som ett material för smycken och konsthantverk. Runt om i världen finns däremot mängder av professionella designers som använder sig av materialet ofta i kombination med silver och andra material.

Leran säljs bl.a. som Fimo, Cernit, Premo och Sculpey och förekommer i en mängd färger men det är också lätt att blanda egna färger. Med händerna och en kavel kan leran formas eller skäras ut för at sedan härdas till en fast form.

I min lilla "verkstad" har jag glas som underlag för att kavla och manipulera leran.  Undan för undan har jag lagt till olika verktyg, som en pastamaskin, men till att börja med är allt som behövs en kavel och några skärblad och naturligtvis en vanlig ugn för att härda materialet.  

Polymer clay which is sold as Fimo, Cernit, Premo or Sculpey are available in a range of colours. The clay can be shaped by hand or with a roller and then  cured  in an ordinary oven. 

To begin with a suitable surface, a roller and some cutting blades are all that's needed. With time I've added various tools such as a pasta machine.